Wanneer je op zoek bent naar haardhout, zijn er een paar dingen waar je rekening mee moet houden. Niet al het hout is geschikt om in een open haard of vuurkorf te verbranden, omdat het bij verbranding schadelijke stoffen in de lucht kan brengen. Weer ander hout kan zorgen voor veel rook of vonken die overspringen. In deze blog bespreken we welk hout het meest geschikt is om als haardhout te gebruiken, zodat je veilig en gezond kunt blijven terwijl je geniet van de warmte van een knapperend haardvuur!

Haardhout dat niet behandeld is

Als je onbehandeld hout in je open haard of vuurkorf verbrandt, hoeft je je geen zorgen te maken over schadelijke stoffen die in de lucht terechtkomen. Dit komt omdat onbehandeld hout geen schadelijke chemicaliën bevat en daarom alleen als haardhout gebruikt kan worden. Bovendien produceert onbehandeld hout geen schadelijke dampen, zodat je kan genieten van de warmte van een vuur zonder dat je je zorgen hoeft te maken over je gezondheid. Als je echter hout verbrandt dat behandeld is met beits, vernis of verf, kan je schadelijke chemicaliën inademen. Deze chemicaliën kunnen zeer gevaarlijk zijn voor je gezondheid en kunnen ademhalingsproblemen veroorzaken. Behandeld hout is dus absoluut niet geschikt als haardhout!

Haardhout dat goed gedroogd is

Een van de belangrijkste dingen om te onthouden bij het verbranden van haardhout is dat het goed gedroogd moet zijn. Vochtig hout zal niet goed branden en kan veel rook veroorzaken, wat schadelijk kan zijn voor je gezondheid. Om te controleren of hout droog genoeg is om te branden, kan je een vochtmeter gebruiken. Dit is een klein apparaatje dat de hoeveelheid water in hout meet. Als de vochtmeter aangeeft dat het haardhout een vochtgehalte van meer dan 20% heeft, is het niet geschikt om te branden en moet het verder worden gedroogd. Je kunt hout drogen door het op te stapelen in een goed geventileerde en overdekte buitenruimte, bijvoorbeeld op een houten vlonder of in een schuur. Het duurt meestal ongeveer zes maanden voordat haardhout volledig is gedroogd.

Haardhout kopen

Er zijn een paar voordelen aan het kopen van haardhout in plaats van het zelf te hakken en te drogen. Ten eerste, als je haardhout koopt, hoef je je geen zorgen te maken dat het nat is en veel rook veroorzaakt als je het probeert te verbranden. Bovendien, als je haardhout koopt dat goed gedroogd is, kan je er zeker van zijn dat het goed zal branden en geen problemen zal veroorzaken. Dus als je op zoek bent naar een gemakkelijke en betaalbare manier te genieten van een lekker warm vuur, is het kopen van gedroogd haardhout een goede optie!