Ben jij van plan om een gebouw te slopen om daar vervolgens een heel nieuw gebouw neer te zetten? Bijvoorbeeld voor nieuwe kantoorruimte of woning? Dan moet je natuurlijk beginnen bij het slopen van het huidige gebouw. Sloopwerkzaamheden zijn behoorlijk intensief, maar gaan vaak sneller dan je verwacht, en voor je het weet sta je op een lege bouwplaats. Daarom is het belangrijk om je alvast voor te bereiden op de volgende stap, want je kunt namelijk niet zomaar beginnen met het bouwen van het nieuwe gebouw. Na de sloop moet je namelijk eerst de bodem laten saneren. Maar hoe gaat dat in zijn werk? Om je een beetje op weg te helpen, lees je in dit artikel precies wat voorbereiding bodemsanering inhoudt.

Het verwijderen van de sloopresten

Voordat je tot bodemsanering kunt overgaan is het belangrijk dat de bouwplaats overzichtelijk en leeg is. Na het slopen van een gebouw blijft er namelijk veel restmateriaal liggen. Denk bijvoorbeeld aan kleine steentjes en beton. Het is heel belangrijk om deze sloopresten van de bouwplaats te verwijderen. Schroom daarom niet om de bouwplaats nog één keer na te lopen op kleine reststukken die zijn blijven liggen. Dit maakt het voor de bouwvakkers makkelijker om hun werk professioneel uit te voeren, en zorgt ervoor dat de bouwplaats netjes en overzichtelijk blijft.

Het saneren en reinigen van de bouwgrond

Nu je alle sloopresten van de bouwplaats hebt verwijderd, kun je officieel beginnen met het saneren van de grond. Voordat je iets nieuws mag bouwen is het namelijk belangrijk om te weten of de grond en het grondwater voldoen aan de regels. Je moet dus de bodem van het nieuwe gebouw laten controleren, hiervoor heb je speciale hulpmiddelen nodig zoals grondverzetmachines, trilblokken en ander materieel. Maak je geen zorgen, want gelukkig bestaat er het ervaren personeel voor de verhuur van GWW. Dit betekent dat je zowel de benodigde grond-, weg-, en waterbouw materialen als de meest bekwame vakmensen kunt inhuren om je te helpen bij het saneren van de bouwgrond. Zij zorgen voor een duidelijk bodemonderzoek, zodat je precies weet waar je aan toe bent.

Het regelen van vergunningen

Nu de bodem officieel is gecontroleerd, weet je ook wat je moet doen om de bodem geschikt te maken voor nieuwbouw. Maak je geen zorgen, want meestal hoef je slechts weinig te ondernemen, en is het afdekken van de grond voldoende. Toch is het wel belangrijk dat je de gemeente de uitslag van de bodemonderzoeken laat weten. Je moet namelijk vergunningen regelen voordat je officieel mag beginnen met de bouw. Het regelen van de vergunningen kun je zelf doen, maar de mensen van het bodemonderzoek kunnen je hier ook bij helpen. Zij weten immers precies wat de gemeente moet weten, en wat ze moeten doen om de grond goedgekeurd te krijgen. Dit kan je veel tijd schelen. Nadat je alle vergunningen hebt binnengekregen, kun je eindelijk beginnen met het opbouwen van je nieuwe woning of kantoor.