Heggen worden vaak geplant om tuingrenzen af te bakenen, meer privacy te creƫren of beschutting tegen de wind te bieden. Populaire heggen zijn de Buxus, Taxus en Fagus. Ook zijn er de meer kleurrijke variaties zoals de Viburnum of Crataegus. Coniferen worden vaak gekozen als grensafbakening, zoals de Leyland-cipres. In dit artikel lees je alles over de meest populaire heggen, hoe je de juiste heg uitkiest en hoe je deze moet planten. Ben je op zoek naar een nieuwe heg? Onze heggen staan voor kwaliteit.

 

Praktische overwegingen

De volgende factoren dien je in gedachten te houden bij het aanschaffen van de juiste hegplanten:

 

  1. Het type haag

Er zijn groenblijvende, bladverliezende, bloeiende, formele en informele heggen. Bedenk je hierbij hoe hoog de heggen moeten worden en kies alleen planten die de bodemgesteldheid en het klimaat van je tuin tolereren.

 

  1. Onderhoud

Hoeveel tijd en energie wil je steken in het onderhoud van de heggen? Onderzoek eerst of het type haag van je voorkeur voldoet aan je onderhoudseisen. Verschillende soorten heggen moeten op verschillende momenten gesnoeid worden. Daarbij zijn er bepaalde soorten die vaker gesnoeid moeten worden dan andere.

 

  1. Formeel of informeel?

Inheemse, informele heggen vormen onderdak en voedsel voor wilde diersoorten. Formele heggen hebben dit effect een stuk minder.

 

  1. Wintergroen of bladverliezend?

Wintergroene planten bieden het hele jaar door beschutting en privacy, maar vergen wel meer onderhoud dan bladverliezende planten. Wintergroene heggen, zoals coniferen, moeten twee keer per jaar gesnoeid worden. Coniferen die niet op tijd gesnoeid worden, raken overgroeid en dit kan onmogelijk hersteld worden. Bladverliezende planten kunnen erg mooi zijn, maar geven niet het hele jaar door privacy zoals wintergroene planten. Deze heggen hoeven echter niet zo vaak gesnoeid te worden. De meeste bladverliezende planten, zoals beukenhaag bijvoorbeeld, hoeven alleen in de late zomer getrimd te worden. Daarbij kunnen deze heggen hersteld worden als ze een jaar of twee verwaarloosd zijn.

 

Heggen kopen

Je bent het goedkoopste uit wanneer je haagplanten in bulk koopt bij gespecialiseerde kwekers. Bij de detailhandel zul je ook haagplanten vinden, maar het verschil in prijs is enorm. Als het kan, kies dan kleinere zwepen van ongeveer 60 centimeter hoog. Deze kunnen zich beter en sneller vestigen dan grotere planten. Grotere planten hebben vaak moeite met vestigen, met name wanneer er veel droogte of regen is. Heb je echter haast en wil je snel een haag in de tuin? Dan kun je kiezen voor halfvolgroeide planten. Houd er rekening mee dat dit een duurdere optie is en meer onderhoud vergt: de eerste twee jaren zul je deze heggen extra water moeten geven.