Een boom heeft – net als alle andere planten – op zijn tijd een beetje liefde en zorg nodig. Naast voldoende voeding, moet er soms ook een beetje ingegrepen worden bij de boom, om er zeker van te blijven dat hij volledig gezond blijft. Hiervoor schakel je een boomverzorger in, omdat een boomverzorger precies weet welke boom wat nodig heeft en dus de juiste stappen zet om de verzorging tot een goed einde te brengen. Maar wat doet een boomverzorger precies?

 

De boom ondersteunen

Een boom verankeren helpt hem om soepel door de jonge jaren te komen. Met verankeren wordt bedoeld: het bevestigen van de boom aan een klein paaltje – of meerdere paaltjes – zodat deze niet scheef kan groeien. Dit beschermt de jonge boom tegen een stevige storm, die met name kleine en jonge boompjes flink kan beschadigen. Door de bomen te verankeren ben je er zeker van dat ze goed door de jonge jaren komen en uiteindelijk sterk genoeg zullen groeien om het verder zelf te kunnen.

 

De bomen snoeien
Een boom snoeien is belangrijk om hem gezond te houden. Immers, als de boom enkele dode takken heeft hangen, kan je die maar beter verwijderen. En ook als de boom echt begint te woekeren en last begint te krijgen van zijn eigen grootte, is het buitengewoon verstandig om hier wat aan te doen. Dat snoeien kan op meerdere manieren, maar altijd heeft het hetzelfde doel: de boom gezond houden. Snoeien kan ook oude, topzware takken verwijderen, die anders mogelijk een gevaar voor de omgeving hadden kunnen zijn. Immers, als een zware tak afbreekt en naar beneden valt, kan dat zomaar een voorbijganger treffen. Hoe vaak lees je niet dat iemand tijdens een storm gewond is geraakt door vallende takken? Als de takken van een boom goed gesnoeid worden, ben je er vaak op tijd bij om de takken die mogelijk een gevaar kunnen vormen, weg te halen. Daar komt nog eens bij dat een gesnoeide boom ook gewoon een verzorgder voorkomen heeft.

 

Bomen verplaatsen

Het kan gebeuren dat er geen plaats meer is voor een boom. De wijk krijgt een andere bestemming en dus moeten de aanwezige bomen wijken. In plaats van deze bomen te vellen, kan je ze ook laten verplaatsen. Hiermee krijgen ze elders een nieuwe plek en kunnen ze daar rustig verder leven in gezondheid. Het verplaatsen van de bomen is een klusje dat nauwkeurigheid vereist en dient dan ook door een expert uitgevoerd te worden.

 

Bomen vellen

Natuurlijk ontkom je er soms niet aan: de boom moet geveld worden. Dit is een radicale ingreep, maar het kan gebeuren dat er geen andere mogelijkheid meer is. Ook dan is het fijn dat je dit laat doen door iemand die weet hoe dit veilig kan gebeuren. Het laatste dat je wilt, is dat een uit de kluiten gewassen boom bij het omvallen voor gevaarlijke situaties zorgt. Zorg daarom altijd dat je dit niet zelf doet, maar dat je een expert inschakelt om de boom veilig om te halen en te verwijderen.