Wanneer je grond vervuild is, kan het handig zijn om van de vervuiling af te komen. Door van de vervuiling af te komen, is het namelijk mogelijk om ervoor te zorgen dat je de mogelijkheid hebt om weer schone grond hebt om gebruik van te maken. Vervuilde grond kan ervoor zorgen dat bouwen lastig wordt. Dit is uiteindelijk ook het doel dat het saneren van de grond heeft. Echter zijn er verschillende mogelijkheden als je het hebt over het saneren van grond. Daarom kan het handig zijn om te weten wanneer je dit moet doen.

Wanneer komt bodemsanering van pas?

Het is niet altijd nodig om gebruik te maken van bodemsanering. Daarom is het belangrijk om te weten wanneer dit precies van pas komt. Simpel gezegd komt bodemsanering van pas als je te maken hebt met nieuwbouw. Hierbij heb je het over het aanleggen van een industrieterrein of het bouwen van een kantoor of een woning.

Op het moment dat je denkt dat de grond vervuild is, komt er een professional kijken of dit ook daadwerkelijk het geval is. Zo kun je bodemsanering professioneel advies krijgen over het nodig is om de bodem te saneren voordat je gaat bouwen. Hierna wordt er gekeken naar de gevolgen die dit kan hebben op de bouwvergunning. Dit komt omdat er een relatief grote impact kan zijn op de verloop van de bouw. Door van tevoren een onderzoek te laten doen, is het mogelijk om het direct uitgezocht te krijgen.

Moet de bodem direct gesaneerd worden?

Het in via de wet bepaald of het verplicht is om de bodem direct te saneren. Er zijn echter wel een aantal factoren die hierbij een rol spelen. Dit komt omdat het niet in elk geval nodig is om de bodem direct te saneren. Dit heeft vooral te maken het het jaartal waarin de verontreiniging ontstaan is. Als de verontreiniging na 1987 ontstaan is, is het verplicht voor de vervuiler om de verontreiniging te saneren. Als de verontreiniging voor 1987 is ontstaan, hoeft deze niet volledig verwijderd te worden.

Het uitvoeren van de bodemsanering

Op het moment dat je te maken hebt met een vervuilde bodem, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je de juiste stappen neemt als je deze uit wilt voeren. Voordat er een sanering plaats mag vinden, is het nodig om dit eerst aan te geven. Dit moet gedaan worden door eerst een melding te maken en daarna een formulier in te vullen. Hierbij is het belangrijk om aan te geven wanneer de sanering begint en wanneer je denkt op het diepste punt van de sanering te zitten.

Hierna is het mogelijk om de sanering uit te besteden. Het is belangrijk om dit bij een expert te doen. Voor de sanering van een bodem is het ook belangrijk om de juiste materialen te hebben. Zo is het belangrijk om gebruik te kunnen maken van verhuur GWW assistentie. Op die manier kan er veilig gewerkt worden.