Om planten en gewassen te kweken of te laten overwinteren gebruiken veel mensen broeikassen. Je creëert zelf hier de meest ideale omstandigheden voor. Dit doe je door de juiste hoeveelheid licht en warmte op te vangen. Een droge en warme plek in combinatie met het lichtinval, maakt dat je met broeikassen de optimale omstandigheden kunt creëren om planten op te kweken of te laten overwinteren. In deze blog vertellen we je wat je zoal kunt kweken in zo’n kas en hoe je de kas het beste kunt plaatsen in je tuin.

 

Wat kun je kweken in broeikassen?

Om te beginnen kun je het hele jaar door lekker tuinieren in je tuinkas. Wel leent de wintermaanden zich beter voor andere gewassen dan de zomermaanden. In de eerste twee maanden van het jaar kun je al aan de slag met gewassen als koolrabi, rammenassen (wel even afdekken met folie in de winter), rode biet en andijvie.

 

In het voorjaar kun je onder meer de volgende groente en fruitsoorten gaan kweken in je tuinkas: broccoli, komkommers, en paprika’s. Hiermee kun je ook in de zomer verder. Augustus is wel een hele goede maand om onder andere tuinkers, paprika, aubergines, en meloenen te oogsten. Maar ook zijn deze prima te kweken in het begin van de herfst (rond oktober).

 

Met de winter voor de deur (december) is het een prima tijd om witlof te oogsten of om begonia’s in je kas te laten staan. Denk er wel aan dat je de gewassen goed moet beluchten. Broeikassen zijn dan ook uitgerust met een opklapbaar deksel.

 

 

9 tips voor een optimaal klimaat in de kas

 

  1. Houdt de temperatuur steeds in de gaten. Het mag in de broeikas (ondanks de naam) niet té warm worden
  2. Lucht de kas regelmatig vanaf de maand mei. En sluit de kas in de avonden.
  3. In de zomermaanden ook ‘s nachts luchten.
  4. In de zomer kan het vrij warm worden. Luchten helpt dan niet zoveel. Maak dan gebruik van een schaduwdoek en/of ventilatoren
  5. in het najaar zoveel mogelijk luchten
  6. In de winter is het belangrijk dat je alleen lucht bij zonnig en vorstvrij weer
  7. het water mag niet te koud zijn
  8. water geven is het beste in de ochten. Zo kan er ook nog water verdampen
  9. in de avond gieten kan leiden tot schimmelvorming. Immers: de grond blijft de gehele nacht vochtig en nat, wat ideaal is voor de vorming van schimmels.

 

 

 

Broeikas plaatsen in je tuin (maar niet op het zuiden)

Je wilt zoveel mogelijk lichtinval in je broeikas. Logisch dat veel mensen denken dat broeikassen plaatsen met oriëntatie op het zuiden daarom de beste plek is. Op het zuiden is immers de meeste zonlicht en ook veel warmte. Maar het licht is vrijwel altijd te fel en te rechtstreeks. Ook zal de temperatuur sneller oplopen en dat komt je planten niet tegemoet. Daarom is luchten (sowieso) van belang. Daardoor zorg je dat de temperatuur daalt en de luchtvochtigheid gereguleerd is. Lucht wel op zo’n manier dat het niet tocht.