Wist jij dat wanneer je geen onderhoud uitvoert aan de vijver er veel algengroei zal ontstaan, en een deel dit waarschijnlijk niet zal overleven? Het is waar dat wanneer je niet periodiek onderhoud uitvoert de kwaliteit van de vijver hard achteruit zal gaan. Dus als jij wilt voorkomen dat de vijver veranderd in een groene, stinkende poel, zou je zeker verder moeten lezen.
Bescherm het vijverwater
Organisch materiaal, ook wel vallende bladeren en takken, zorgen voor een slechte kwaliteit van het vijverwater. Wat je hier allereerst tegen kunt doen is een net spannen over de vijver. Het is van belang om de hardheid van het vijverwater goed in de gaten te houden. Doordat er in de herfst veel regenwater in de vijver valt, daalt de hardheid. Dit komt omdat zuurstofplanten niet van zacht water houden en regenwater zacht is en geen mineralen bevat. Houd je de hardheid niet op peil, dan heb je kans dat zuurstofplanten in het voorjaar niet meer werken. Draadalgen groeien daarentegen wel goed in zacht water en groeien ook langer door dan de andere planten. Zorg er dus voor dat je alle draadalgen goed verwijdert in de herfst, zodat je er straks in het voorjaar ook minder last van hebt.
Zorg voor de vissen
Niet alleen jij, maar ook de vissen maken zich klaar voor de winter. De temperatuur van de vijver daalt en de activiteiten van de vissen ook. Geef de vissen dus goed voer met een lage energiewaarde, zodat de weerstand van de vissen wordt versterkt. Je voert de vissen niet meer 2 of 3 keer per dag, maar je bouwt het langzaam af. Als de temperatuur van het water niet boven de 10 graden meer komt, kun je de vissen speciaal wintervoer geven, van bijvoorbeeld Colombo. Dit voer zakt naar beneden op de plek waar de vissen ook zullen zijn in koudere tijden. Tot slot is het beter om geen vissen meer uit te zetten in de herfst, omdat ze dan geen tijd meer hebben om zich aan te passen op de winter.
Denk ook aan de waterplanten
Wanneer het herfst wordt, verwijder je de afstervende plantendelen in de vijver. Organisch materiaal dat stervende is, is niet goed voor de waterkwaliteit. Drijfplanten, oeverplanten, waterlelies en moerasplanten bijvoorbeeld moeten teruggesnoeid worden. Aan zuurstofplanten en moerasplanten daarentegen hoef je niet zoveel te doen. Het is nu ook verstandig om de waterhardheden op te meten. Vooral de GH waarde moet voldoende hoog zijn. Gebruik voor het meten van de GH waarde en andere waardes speciaal daarvoor bedoelde water test setjes.